PERİNATOLOJİ
Anne karnınızdaki bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısında, bebeğin derisi, bağırsakları, genital ve üriner sistemine ait hücreler yer alır. Amniyosentez işlemi, ultrason eşliğinde, ince bir iğneyle bebeğinizi çevreleyen amniyon kesesine girilip, yaklaşık 15-25ml sıvının elde edilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında uzmanlar iğnenin fetüse, plasentaya ve kordona zarar vermemesine dikkat eder.
Amniyosentez, anne karnındaki bebeğin olası genetik problemlerinin belirlenmesinde kullanılan bir işlemdir. Tarama testinin sonuçları anormal olan bebeklerde, ileri anne yaşında, ultrasonografi ile belirlenmiş yapısal anomalide, anne ya da babada bilinen bir kromozon bozukluğu taşıyıcılığında, fetüsün karyotipini değerlendirmek amacıyla, amniyosentez planlanmaktadır.
Amniyosentez sonucunda elde edilen sıvıdaki bebeğinize ait hücreler analiz edilerek, kromozom anomalileri araştırılır. Amniyosentez, yalnızda bebeğinizdeki anomaliler için değil, aynı zamanda ilerleyen hamilelik haftalarınızda bebeğinizin akciğer gelişiminin saptanması ya da aranızdaki kan uyuşmazlığının sonucunda bebeğinizin etkilenme derecesinin ölçmek amacıyla da yapılabilmektedir. Amniyon mayisinin aşırı artması veya ileri derecede azaldığı bazı özel durumlarda da uygulanabilir. Amniyosentez, genellikle 15.5-16. hamilelik haftası sonrası uygulanan bir işlemdir. Bu haftanın altında uygulanan vakalarda komplikasyon oranı belirgin olarak artmaktadır
Ne zaman yapılmalı;
Eğer bebeğinizde kromozomal, genetik ya da yapısal bir bozukluk riski saptanırsa, o zaman amniyosentez işlemini mutlaka yaptırmalısınızdır. Bebeğinizde böyle anomalilerin oluşma sebepleri ise, aşağıdaki gibidir.
-Anne yaşı ilerledikçe hamileliğinizde, bebeğinizde belli kromozom hastalıklarının oluşma riski artar. Eğer 35-36 yaşın üstündeyken bir doğum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, hamileliğinizde mutlaka tarama testlerinizi ve gerekiyorsa amniyosentez işleminizi yaptırmalısınız.
-Eğer daha önce geçirdiğiniz hamileliğinizde ya da dünyaya getirdiğiniz bebeğinizde kromozom, yapısal ya da genetik bozukluk mevcut ise, bu hamileliğinizde de risk altındasınız demektir. Bu yüzden önleminizi almalısınız.
-Serum tarama testlerinizin (İkili veya üçlü tarama testi) sonuçlarının yüksek riskli çıkması durumunda, kesin tanı amacıyla daha ileri bir test olan amniyosentezi yaptırmanız gerekir.
-Anne kanında Fetal DNA testinde sonucun bir kromozomal anomali olma ihtimalini göstermesi durumunda yine kesin tanı amacı ile mutlaka Amniyosentez yaptırılması gerekmektedir.
-Eşinizin veya sizin ailenizde, genetik sendromlar açısından herhangi bir risk varsa, mutlaka bir genetik danışma yaptırmalısınız ve bu danışmanlığın sonucuna göre amniyosentez yaptırmanız gerekebilmektedir.
Amniyosentez işlemi nasıl bir işlemdir;
Amniyosentez uygulamasına bağlı düşük oranı 1/200 (iki yüzde bir) ile 1/300 (üç yüzde bir) arasında rapor edilmektedir.
İkiz veya çoğul gebeliği olan hastalarda (çift yumurta ikizi) her bir amniyon kesesinden ayrı olarak örnekleme yapılması gerekmektedir.
Bu web sitesindeki tüm içerikler tıbbi bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için doktorunuza başvurun.
Prof. Dr. Tolga Ergin – Perinatolog – Riskli Gebelik Uzmanı
Sayfayı Düzenleyen : Prof. Dr. Tolga Ergin
Düzenleme Tarihi : 1.10.2024
İletişim Numarası : 0532 160 04 31