BLOG
Yıllık smear, ultrasonografik muayene ve meme kontrolü
Cinsel birlikteliği başlamış her kadın mutlaka yılda en az bir kez olmak üzere jinekolojik muayeneye gitmesi gerekir. Her kadının yılda bir kez smear testi yaptırması ve meme muayenesi yaptırması özelliklede 40 yaşından sonra meme mamografisi ile birlikte ultrasonografi de çektirmelidir.
Adet düzensizliği, adet görememe ya da sık adet görme
Her ay görülen adet kanamalarının 21 günden kısa 35 günden uzun olması halinde adet siklusu anormal olarak değerlendirilir. Ayrıca adet kanamalarının çok az veya çok fazla olduğu, ara kanamaların olduğu ya da hiç adet görülmediği hallerde mutlaka bir jinekoloğa muayene için başvurulmalıdır.
Anormal vajinal akıntı
Hemen hemen her kadın hayatının bir döneminde mutlaka basit vajinal enfeksiyonlar ile karşı karşıya kalır. Tıp dilinde candida
olarak adlandırılan mantarlar, bakteriyel vajinozis enfeksiyonları ve trikomonas, vajina florasının bozulması ile birlikte ortaya çıkarlar. Kadının vajinasında ciddi derecede rahatsız eden kaşıntı, sarı veya gri-yeşil renkli akıntı ayrıca akıntının anormal kokulu olması ile rahatsızlık kendini gösterir. Bu tür durumlarda herhangi bir jinekoloğa başvurmanız gerekir. Doktordan yardım aldığınız taktirde bu tür sorunlarınız size önerilen çok basit lokal fitiller veya kremler ile tedavi edilecektir.
Genital bölgede siğil
Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandırılan virüsler genellikle cinsel temas yolu ile bulaşır ve genital siğillere sebep olurlar. Çok fazla türü olan bu virüsler oldukça yaygın olarak görülürler. Genital bölgede siğil oluşumuna neden olmasının yanı sıra rahim ağzı kanserlerine de neden olabilmektedirler. Bu sebeple de genital bölgede siğil görüldüğü takdirde mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Kasık bölgelerinde görülen şiddetli ağrılar
Bir kadında eğer yumurtalık kistleri oluşmuş ise kist hangi yumurtalıkta meydana geldiyse genellikle o kasıkta şiddetli ağrılara neden olabilirler. Bu sebeple de şiddetli kasık ağrıları gözlendiğinde ilk akla gelen yumurtalık kistleridir. Yumurtalık kistlerinin birçok farklı türü mevcuttur ve bunların çoğunluğu iyi huyludur. Ancak kötü huylu olanları da vardır. Bu nedenle de kadınlar bu tür ağrılar hissettiğinde bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmaları gerekmektedir.
Cinsel ilişki sonrası vajinal kanama
Cinsel ilişkiden sonra vajinada görülen kanama rahim ağzı enfeksiyonlarının ya da rahim ağzı yaralarının bir belirtisi olabilir. Ayrıca bu kanamalar rahim ağzı kanserinin de bir belirtisi olabileceği için ilişki sonrası vajinada görülen kanama ciddiye alınması gereken bir sorundur. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir
Sonradan ortaya çıkan adet dönemi ağrıları
ilk adet döneminden itibaren bazı bayanlarda görülen adet ağrıları rahim kasılmalarına bağlı olarak oluşur ve genelde masum ağrılardır. Bu ağrılar genelde ağrı kesicilere olumlu yanıt verirler. Bunun dışında İlerleyen yaşlarda ve sonradan ortaya çıkan adet dönemi ağrılarının altında ise endometriozis rahatsızlığı ilk akla gelen sebeptir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Aile planlaması
İstenmeyen ya da zamansız bir gebelikten korunmak için ile yapılması gereken ilk iş doktorunuzla birlikte kendinize uygun doğum kontrol yöntemini seçerek aile planlaması yapmanız olacaktır. Uygulanan her yöntemin kadına avantajları ve yan etkileri olabilir. Bu yüzden size en uygun yöntemi seçmek için eczane ya da arkadaşlarınızdan tavsiye almak yerine mutlaka bir kadın doğum hekimine başvurmanız oldukça önemlidir.
Memede ele gelen sertlik-ağrı
Jinekoloğa Gitmeniz İçin 10 Neden ; Son yıllarda oldukça sık görülen meme hastalıkları, kadınların doktora başvurması için en önde gelen sebeplerdendir. Yapılan araştırmalara göre son yıllarda her 8-10 kadından birinin meme kanseri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle meme kanserine yakalanma riski nedeni ile kadınların her ay adet sonrası kendilerine meme muayenelerini yapmaları ve yapılan muayene sonrası ele gelen sertlik veya anormal bir durum varsa mutlaka bir hekime gitmelidirler.
Adet görememe yani Menopoz
Menopoz, genelde yanlış bilinen yaşlılık döneminin bir başlangıcı değildir. Bazı kadınlarda bu dönem çok erken yaşlarda görülmektedir ve anormal bir durumdur. Buna erken menapoz adı verilir. 40 yaşından önce bu durum söz konusu ise bu süreci durdurmak için acilen bir uzmana danışılmalıdır. Kadının hayatında belirli bir süreyi içeren bu dönem artık gebeliğin olamayacağı ve adet kanamasını olmayacağı bir süreçtir. Genelde sıcak basması-terlemeler, ruhsal değişiklikler, gece uyku düzensizlikleri, genital organlarda ve idrar yollarında gerilemeye bağlı şikayetler, cilt değişikleri bu dönemin bazı bulgularındandır. Bu dönemin iyi planlanması açısından mutlaka bir kadın doğum uzmanının muayene, önerileri ve tedavisine ihtiyaç vardır.
Bu web sitesindeki tüm içerikler tıbbi bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için doktorunuza başvurun.
Prof. Dr. Tolga Ergin – Perinatolog – Riskli Gebelik Uzmanı
Sayfayı Düzenleyen : Prof. Dr. Tolga Ergin
Düzenleme Tarihi : 1.10.2024
İletişim Numarası : 0532 160 04 31